Депозитите на физически лица са се увеличили. Не се сбъдна прогнозата

...
Депозитите на физически лица са се увеличили. Не се сбъдна прогнозата
Коментари Харесай

Българите спестяват и по време на епидемия, 57 млрд. депозити |

Депозитите на физически лица са се нараснали. Не се сбъдна прогнозата за внезапен спад в търсенето на заеми поради епидемията от COVID-19. 

Това съобщи финансовият специалист Деян Василев по бТВ. По думите му ипотечните заеми към края на юли възлизат на 11 милиарда лева, а потребителските са малко над тази сума. Експертът посочи, че депозитите на физически лица са за 57 милиарда лева и по отношение на предходната година са се нараснали със 7,7 на 100. 

„ Хората съумяват даже и в рецесията да спестят. Тази цифра демонстрира действителни спестявания. При потребителските и ипотечните кредити има една кредитна почивка и занапред ще пристигна денят за равносметка “, посочи Василев. 

Една от антикризисните ограничения на държавното управление беше 6-месечен пролонгация на кредитите, считано от 1 юли, само че при избрани условия. За тази мярка са одобрени 85 343 хиляди физически лица и 12 156 компании.

Това е един буфер, за който ние не знаем. Тези заеми са отсрочени до 31 декември и - в случай че има утежняване на кредитната система, тя би се видяла на 1 януари 2021 година, посочи специалистът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР